Vlinderparadijzen in Europa.

Belgie:

Plombieres: zinkterrein met grote aantallen zinkviooltjes waarop Zilveren manen en Kleine parelmoervlinders hun eitjes afzetten.
Viroinvallei: prachtige kalkstreek in het zuiden van Belgie, op de grens met Frankrijk met een fraaie kalkflora en allerlei bijzondere vlindersoorten.
Durbuy en omgeving: in dit deel van de Ardennen tref je de Grote en de Kleine weerschijnvlinder en de Kleine ijsvogelvlinder nog in grote aantallen aan.

Duitsland:

Breinigerberg: zinkterrein in een kalkgebied met allerlei fraaie planten. Hier vliegt een aantal soorten parelmoervlinders, diverse soorten blauwtjes en enkele vuurvlinders.
Dortebachtal: klein zijdal van het Moezeldal nabij Cochem met onder meer Apollovlinder (Parnassius apollo).
Perlenbachtal: beekdal in de Rureifel bij Monschau waar in de bloemrijke weilanden diverse soorten parelmoervlinders vliegen. Daarnaast enkele vuurvlinders en vele fraaie bloemen.
Valwigerberg: natuurreservaat in de wijngaarden nabij Cochem met een populatie van de Apollovlinder. Verder Spaanse vlag en Tweekleurige parelmoervlinder.

Frankrijk:

Ardeche: in het dal van de Ardeche liggen overal prachtige weitjes met allerlei soorten vlinders zoals de Blauwe ijsvogelvlinder en de Snuitvlinder.
Mont Ventoux: bekende Franse kalkberg waar alpiene soorten als Apollo, maar ook mediterane soorten als Blauwe ijsvogelvlinder zich thuisvoelen.

Litouwen:

Dukstyna boseen prachtig gebied in het midden van Litouwen met een keur aan bijzondere vlinder, maar ook talloze vogels, planten en andere insecten.


Nederland:

Sint-Pietersberg: Op de Sint-Pietersberg bij Maastricht leven allerlei bijzondere dagvlinders, sommige zitten er al eeuwig, maar regelmatig verschijnen er ook bijzondere nieuwkomers zoals het Boswitje, de Spaanse vlag of de Veldparelmoervlinder.
Brunssummerheide: Op de Brunssummerheide leeft onder meer de Heivlinder. Ook het Groentje is hier te vinden. In het voorjaar schieten hier de Nachtpauwogen langs en op de steenberg van de Heksenberg (niet toegankelijk) leven de Koninginnepage en de Spaanse vlag.
Kennemmerduinen: Door het voorkomen van grote aantallen van het Duinviooltje leven hier zowel de Kleine parelmoervlinder als de Duinparelmoervlinder.
Steenbergen: op deze opvallende, hoge punten in het landschap ontmoeten Koninginnepages elkaar tijdens het zogenaamde "Hilltopping".