Over de maker van de website.

           

Mijn naam is Olaf Op den Kamp, geboren op 16 december 1974 te Kerkrade, nog steeds mijn woonplaats. Na bezoek aan het plaatselijke gymnasium in de abdij Rolduc, vertrok ik voor enkele jaren naar Utrecht om daar Sociale Geografie te studeren. Daarna studeerde ik verder aan de Fontys Hogeschool te Sittard om docent aardrijkskunde te worden. In mijn vrije tijd ben ik vrijwel voortdurend in de natuur te vinden. Meestal samen met Lisa en onze zonen Julian en Elias.

Mijn aandacht gaat vooral uit naar planten, waarbij ik graag naar bijzondere varens, wolfsklauwachtigen, bolgewassen, orchideeen en andere bijzondere planten kijk. Binnen de dieren genieten dagvlinders de voorkeur. Naar mijn favourite dagvlinder, de Zilveren maan (Clossiana selene), heb ik deze website over vlinders genoemd. Ik kijk echter ook bijzonder graag naar sprinkhanen en libellen.

Naast het fotograferen van vlinders probeer ik ook andere zaken in de natuur, voornamelijk bloemen, paddenstoelen en landschappen in binnen- en buitenland op de gevoelige plaat vast te leggen. Ik fotografeer zowel digitaal als analoog. Ook het leiden van excursies naar binnen- en buitenland en het geven van lezingen vormen een vrijwel wekelijks terugkerende bezigheid. Tijdens de excursies staat met name de flora centraal, maar de dieren worden zeker niet verwaarloosd. Verder ben ik secretaris van de Plantenstudiegroep van het Natuurhistorisch Genootschap in Limburg en tevens van de Kring Heerlen van dezelfde vereniging. Bovendien maakte ik lange tijd deel uit van het Algemeen bestuur van het Natuurhistorisch Genootschap. Dit is een organisatie die zich inzet voor natuurstudie in Limburg. Sinds 7 juli 2008 ben ik hier ook bij werkzaam in de functie van bureaumanager.

Naast het fotograferen van vlinders verricht ik ook onderzoek, zo loop ik in de zomermaanden wekelijks een monitoringsroute in de Schinveldse bossen waar dan de aantallen Bonte dikkopjes en Kleine ijsvogelvlinders geteld worden. In de herfst houd ik me vooral bezig met paddenstoelen, ook hiervoor heb ik een monitoringsplot op de Brunssummerheide. En in de winter help ik mee aan te tellingen van vleermuizen in de Zuid- Limburgse mergelgroeves.

Publicatie van foto's vond reeds plaats in diverse kranten, tijdschriften en boeken waaronder de Telegraaf, de Limburgse vlinderatlas, de Atlas van de Nederlandse dagvlinders, de IVN-gids, het Natuurhistorisch maandblad en enkele uitgaven van Alterra.

Ook verscheen er een artikel over mij en het Zinkviooltje in het Limburgs dagblad en Dagblad de Limburger. In dezelfde krant werd op 7 september 2007 een artikel geplaatst over mijn hobby als vlinderfotograaf en -liefhebber. Daarnaast verschenen er artikelen over het Klaverblauwtje en de Spaanse vlag in het Natuurhistorisch Maandblad, een uitgave van het Natuurhistorisch Genootschap in Limburg. In augustus en september 2004 stond een tentoonstelling met mijn vlinderfotos in het bezoekerscentrum Brunssummerheide van Natuurmonumenten. In februari 2005 en in oktober 2006 stond er in de bibliotheek te Kerkrade een tentoonstelling samen met Wim Krahmer van het IVN uit Kerkrade over de natuur en de natuurgebieden in Kerkrade. In juni 2005 vond er wederom een fototentoonstelling over dagvlinders plaats, nu wederom in de Kerkraadse bibliotheek.

Tenslotte heb ik een drietal wandelingen gepubliceerd in de Natuurgids van het IVN, deze voeren naar Nideggen, van Heimbach naar Abdij Mariawald en naar het Wormdal nabij Herzogenrath.

Regelmatig organiseer ik excursies voor het Natuurhistorisch Genootschap, het IVN, Stichting Ark en bezoekerscentrum Botrange in de Hoge Venen.

Ook geef ik lezingen met als onderwerpen: "Dagvlinders in Limburg, Eifel en Ardennen", "Ecologie en levenswijze van de Bever", "Vleermuizen in Mergelgrotten", "Het eiland Malta", "Orchideeen van Griekenland", "Natuur en cultuur van Marokko", "Het Perlenbachtal in de Eifel" , "Paddestoelen, vormen- en kleurrijk" ,"Vlinders en bloemen in het Moezeldal", "Gaiapark, dieren uit de dierentuin","Nationale parken in de Baltische Staten" en over "Zinkflora". Deze lezingen houdt ik voor IVN, het Natuurhistorisch Genootschap in Limburg, de Duitse natuurorganisatie NABU, Natuurwacht Zuid-Oost-Limburg en vrouwenverenigingen als Zijaktief en KAV.

In voorbereiding zijn lezingen over "Natuur en cultuur in de Duitse Eifel”, “Beukenbossen”, “Akkerflora”, “Rome, een eeuwoude cultuurstad” en “Toscane en Umbrië, hoogtepunten van cultuur en stedenbouw”.

Bezoek ook eens de website over de Eifel en andere natuurgebieden in de omgeving die ik samen met mijn vrouw Lisa heb gemaakt. Het adres is www.eifelnatur.de. Hierop is informatie te vinden over natuurgebieden in de Eifel, maar ook over de planten en dieren in dit gebied. Ook zijn historische plaatsen en andere bezienswaardigheden erin opgenomen.