Geraniumblauwtje
Cacyreus marshalli Pelargonien-Wanderbläuling - Lycène des Géraniums
Familie: Blauwtjes


Cacyreus marshalli Geraniumblauwtje Pelargonien-Wanderbläuling - Lycène des Géraniums     Leefgebied van het Cacyreus marshalli in Arles (Zuid- Frankrijk)
Leefgebied van het Klaverblauwtje in Arles (Zuid- Frankrijk)Dit kleine bruine vlindertje is oorspronkelijk inheems in Zuid- Afrika en de rupsen doen zich tegoed aan Pelargonium- soorten, in de volksmond Geraniums. Vandaar dus zijn naam. De eitjes worden afgezet op de bloemknoppen van deze planten. De kleine, slakvormige rupsjes voeden zich ook met deze knoppen.
Volgens goed gebruik komen vele Nederlandse geraniums van de Balearen (Mallorca, Menorca en Ibiza), en hier heeft het diertje zich sinds 1990 gevestigd. De Geraniumkwekerijen vormden een waar paradijs voor de soort en door de export van de planten duurde het niet lang of de dieren waren in het hele Middellandse zeegebied te vinden. Op ieder terras of balkon in Italië, Spanje of Zuid- Frankrijk is hij te vinden. In 2003 maakte hij, waarschijnlijk ook middels een geraniumtransport, de stap naar Nederland. In de tuin van een vlinderliefhebber in Beek werden enkele tientallen diertjes waargenomen. Helaas, de koude winter hebben ze niet overleefd, aangezien de diertjes enkel in warme gebieden kunnen overleven. Maar wellicht vindt u in uw tuin of anders tijdens op uw vakantie ook zo'n fraai vlindertje.