Citroenvlinder
Gonepteryx rhamni Zitronenfalter Le Citron
Familie: Witjes


Gonepteryx rhamni Citroenvlinder Zitronenfalter Le Citron

Citroenvlinder vrouwtje
    Gonepteryx rhamni Citroenvlinder Zitronenfalter Le Citron

Citroenvlinder mannetje



De Citroenvlinder is een zeer bekende vlinder. Zijn verspreidingsgebied reikt van Zuid-Schotland en Midden-Zweden tot Noord-Afrika. De oostgrens van zijn verspreidingsgebied ligt in Japan.
Hij komt eigenlijk overal voor, met name in bosgebieden, maar ook in allerlei andere gebieden met bomen en struiken. De vlinders trekken ´s zomers graag naar gebieden met veel nectar en zijn dus ook regelmatig in tuinen op vlinderstruiken (Buddleja davidii) aan te treffen.
Vooral gebieden met zijn waardplant Sporkehout (Frangula alnus) zijn in trek. Hierop worden namelijk de eieren afgezet. Het vrouwtje doet dit in het vroege voorjaar als de struiken nog kaal zijn. De kleine ronde eitjes worden dan op de knoppen van deze struik gelegd. De rupsen zijn te vinden in de lente en de zomer. De volwassen dieren voeden zich met nectarrijke planten zoals distels. Met hun lange roltong kunnen ze de nectar uit de bloem opzuigen.
Opvallend bij de Citroenvlinder is het kleurverschil tussen mannetjes (citroengeel) en vrouwtjes (groengeel). Op de foto is zo'n groengeel vrouwtje te zien.
De vlinders komen gedurende het hele jaar voor, ze worden ook relatief oud, namelijk bijna 1 jaar. De vlinders overwinteren als imago, zittend tussen blad of verstopt in een spleet in de schors. Ook verstoppen ze zich graag in bossen waar ze tussen dichte graspollen of in dicht struikgewas vlakbij de grond verblijven. Op warme dagen in het vroege voorjaar vliegen ze al rond op zoek naar een geschikte partner. Met name de mannetjes kunnen dan met grote snelheid door het gebied vliegend worden gezien. De vrouwtjes zitten vaak afwachtend op de onderkant van een blad. De mannetjes hoeven hun namelijk helemaal niet te zien om ze te ontdekken. Met hun feromonen (geurstoffen) verraden de vrouwtjes hun aanwezigheid.