Boswitje
Leptidea sinapis/ Leptidea reali Senffalter Piéride de la Moutarde
Familie: WitjesLeptidea sinapis/ Leptidea reali Boswitje Senffalter Piéride de la Moutarde
Boswitje vocht opnemend op grond
    Leptidea sinapis/ Leptidea reali Boswitje Senffalter Piéride de la Moutarde
Enci- groeve nabij Maastricht, leefgebied van het BoswitjeHulpeloos als een klein wit elfje vliegt het Boswitje rond. Door de karakteristieke manier van vliegen kan het Boswitje reeds van een afstand herkend worden. Het is een klein wit vlindertje met smalle vleugels. Bij het mannetje dragen de vleugeltoppen zwarte puntjes.
We kunnen het Boswitje aantreffen op half beschaduwde plaatsen, zoals bospaden en bosranden.
Na de jaren vijftig zijn er slechts incidenteel waarnemingen in Limburg gedaan. Sinds het begin van de jaren negentig heeft het Boswitje echter de Sint- Pietersberg gekoloniseerd en worden ook elders in het zuiden van Limburg (onder meer in de omgeving van Eys en Valkenburg) regelmatig Boswitjes opgemerkt. We treffen het kleine vlindertje met name aan op warme plaatsen, zoals kalksteengroeves. Deze zijn normaal gesproken ook enkele graden warmer dan de omgeving doordat de steen de warmte vasthoudt en omdat de warme lucht in de groeves blijft hangen.
De opmars van het Boswitje op de Sint- Pietersberg gaat zo voorspoedig, dat de soort, na het Bruin zandoogje, hier de meest waargenomen vlinder is. Het centrum van de verspreiding op de Sint- Pietersberg vormt de ENCI-groeve en het aangrenzende Poppelmondedal. Sinds 2002 is de soort een nieuw erkende Nederlandse vlindersoort.